Székelyudvarhely » sz.udvh,vasszékely,makett

A 82-es honvéd gyalogezred Vasszékely makettje,1917-ben.


Az első világháborúban elesett, székelyudvarhelyi illetékességű, a cs. és kir. 82. gyalogezredben szolgált és hősi halált halt katonáknak emléket állító, híres „Vasszékely” szobrot 2000. március 15-én leplezték le Székelyudvarhelyen. Másodszor. A szobor elődjét, az 1917 december 8-i avatóünnepségen a vármegyék városok és a magyar honvédség is képviseltette magát.A ceremónia legrangosabb
vendége József főherceg volt,aki az avatáson a következőket mondta:
Íme, itt áll előttünk most a Vas Székely szobor, hivatva arra, hogy mindenkorra hirdesse e hős nemzedék dicső tetteit és egyszersmint minden bevert szöggel enyhülést hozzon azoknak, akik özvegyen vagy árván maradtak dicső halált halt vitézeink után.”
cserefából készült és acélpikkelyekkel borított emlékművet Erdélyi István 82-es őrmester tervezte, Herman Ottó szakaszvezető, Rózsa Géza tizedes és Sipos Jenő honvéd faragta (valamennyien szintén 82-esek). A szobor talapzatára négy feliratot helyeztek az alkotók. Ezek az égtájak szerint a következők voltak. Északon:„Gyopárt a Hargitáról hozzatok, a székely hősök halhatatlanok.”(Ma is ez olvasható a szobron). Keleten:„Ojtuznál, Volhina síkjain, s ott lenn Doberdón, ismeri az ellenség a puskatusom.”Nyugaton:„A trón, s a haza védelmében vassá válik a székely, s hősi, csodás tettét hirdeti a hon, s a világ.”S végül délen:„Magyar testvéreink, ne féljetek, míg napkeletnél állanak a székelyek.”
A szobor azonban nem bizonyult hosszú életűnek. A várost 1918 végén megszálló románoknak egyből szemet szúrt az emlékmű. Először, 1919. január 5-én, a helyi román térparancsnokság a keleti felirat eltávolítását kérte Paál Árpád helyettes alispántól, aki ezt az emlékjelek nemzetközi védelméről szóló egyezményre hivatkozva elutasította. Egy hónappal később egy éjszaka ismeretlenek lefűrészelték a szobor fegyverét, ezenkívül a patrontáskáját is megrongálták (a kijárási tilalom miatt éjszaka csak román katonák közlekedhettek a városban). Pár nappal ezután egy koporsót helyeztek valakik a szoborra, majd az ezt eltávolító katolikus gimnáziumi tanulókat a román katonák felpofozták. Február 9-én a románok a szobrot ledöntötték, majd kétszer rálőttek, mintegy szimbolikusan kivégezve az udvarhelyi hős alakját. Ezután a szobor szétfűrészelésére kényszerítettek székelyeket, majd a darabjait eltüzelték, többek között vacsorát főzve lángjainál…A teljes Székelyföld román kézen volt már ekkor, de az Erdély határán álló Székely Hadosztály révén még élt a remény az udvarhelyiekben, hogy sikerül visszaállítani a meggyalázott emlékművet.A Székely Hadosztályban pedig ott harcoltak az egykori „vasszékelyek”, a 82-esek maradékai is.

Posted on csütörtök, október 2nd, 2014 at 10:37 at 748 × 1198

Válasz  | Trackback URL  |

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .