Emlékművek » Mvhely,Petőfi.1916

Marosvásárhely:Petőfi emlékmű,1916-ban.

Reklámok

1912 november végén a plébánia és a Takarékpénztár (volt Görög-ház) előtti téren Petőfi-emlékoszlopot állítottak fel. A magas obeliszken Kallós Ede budapesti szobrász bronzplakettje hirdette Petőfi Sándor marosvásárhelyi tartózkodásának emlékét: “Azt a szomorúan dicsőséges emléket, hogy a költő innen, a székelység fővárosából indult el utolsó útjára, meghalni a szabadságért.” A bronzplakett Petőfi alakját Bem tábornok és a múzsa alakjai közt ábrázolja, amint kardjára ütve a harcba indul, a plakett egy terméskőoszlopba volt foglalva.
Az oszlopot nem gyűjtésből, közadakozásból emelték, hanem a városi munkálatokat végző nagy vállalkozók adományaiból, dr. Bernády György polgármester kezdeményezésére. A városi csatornázást és egyes középületeket végeztető cégek adományaiból létesített emlékoszlop, az első Petőfi- emlék, amelyet a nagytőke, a kapitalizmus emelt állapítja meg a Székely Napló 1912-ben.
Ezt a Petőfi-emlékoszlopot is ledöntötték 1919 márciusában, 1923-ban pedig átalakították a megrongált oszlopot a román katona emlékművévé.

Posted on szombat, október 3rd, 2015 at 1:13 du. at 1242 × 803

You can skip to the end and leave a reply.  |

1 hozzászólás (+add yours?)

 1. képeslapok
  Már 21, 2018 @ 15:27:30

  Marosvásárhely,1940 szeptember 24.
  A marosvásárhelyi Fő-tér sarkáról az Ismeretlen katona emlékművének bronzalakját a román katonaság magával vitte. A betonalapot most bontják. A bontási munkálatok során kiderült – ami egyébként a helybeliek eddig is tudtak – hogy a románok egyszerűen átvakolták valamilyen betonhabarcs keverékkel a régi Petőfi-emlékművet s igy alakítottak azt át hősi román emlékművé.
  Most lebontják a külső burkot és ismét helyreállitják a régi emlékoszlopot.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: